Smakosze twierdzą, że żaden inny sposób przygotowania halibuta nie wydobędzie z niego równie doskonałego smaku. Danie należy zaliczyć do lekko strawnych i dietetycznych, zalecane jest osobom, które muszą unikać potraw pieczonych i smażonych.
Halibut na sposób francuski - przepis na 4 porcje
4 filety z halibuta (powinny być grubsze i pozbawione ości), sok z całej cytryny lub 1 łyżka winnego octu, 2 łyżki świeżego masła, 2 łyżki drobno (ważne) posiekanej natki pietruszki, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, liście sałaty.
Do szerokiego rondla wlewamy wodę z przyprawą typu Vegeta,
dodajemy sok z cytryny lub winny ocet, a gdy się zagotuje, kładziemy
oczyszczone dzwonka ryby, zmniejszamy ogień i dusimy, aż ryba będzie
miękka, ale nie rozgotowana.
Rada: Woda powinna przykrywać filety. W czasie duszenia
naczynie może być przykryte lub z lekko uchyloną pokrywką, ale wówczas
należy pilnować, by płyn nie wyparował.
Gotową rybę wykładamy na talerz, przybrany liśćmi sałaty,
na każdej porcji kładziemy łyżeczkę masła utartego z posiekaną pietruszką.
Podajemy z ziemniakami pureMe i surówką.
Rada: Rybę należy od razu spożyć, nie nadaje się do przechowania (
nawet przez kilka godzin) i odgrzewania.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Surówka z sałaty ze śliwkami - przepis na 4 porcje
1 duża główka sałaty masłowej, 20 śliwek węgierek, 2 czerwone
cebule.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki naturalnego
jogurtu, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), sól, pieprz,
cukier do smaku. Do przybrania: połówki śliwek, zielenina.
Podzieloną na listki sałatę (duże liście rozdrabniamy)
myjemy i odsączamy. Wypestkowane śliwki kroimy w paseczki, cebulę
siekamy. W salaterce rozkładamy liście sałaty, na nich - przygotowane
śliwki i cebulę.
Sos: Majonez łączymy z jogurtem, lekko ubijamy, aż się
składniki spienią. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań -
sos powinien być lekko pikantny. Sosem zalewamy składniki surówki,
którą lekko podważamy, by sos dotarł do najniżej ułożonej warstwy,
przybieramy połówkami śliwek i zieleniną. Podajemy nie później jak
10 min po przygotowaniu.
Deser truskawkowy - przepis na 4 porcje
1/2 kg truskawek, 1 opakowanie serka homogenizowanego o
smaku waniliowym, 4 łyżki mleka lub niskoprocentowej śmietany, 2
łyżki siekanych orzeszków pistacjowych.
Truskawki rozkładamy do pucharków, duże owoce rozdrabniamy.
Serek rozprowadzamy mlekiem lub śmietaną. Tuż przed podaniem polewamy
owoce sosem i posypujemy orzeszkami.