W czasach gdy nasze babcie były młodymi dziewczętami, nie wyobrażano sobie zakończenia uroczystego, świątecznego obiadu bez deseru - leguminy. A może by tak wrócić do dawnych tradycji? Warto spróbować!
Legumina cytrynowa - przepis na 4 porcje
2 cytryny, 4 duże lub 6 małych jajek, 1/2 szklanki cukru pudru,
1 szklanka tartej bułki przesianej przez sitko, tłuszcz do wysmarowania
naczynia do zapiekania.
Z wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn ocieramy skórkę.
Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy - cały czas ubijając -
sok z cytryn i otartą skórkę, łączymy z pianą ubitą z białek i tartą
bułką. Składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy, przekładamy
do naczynia do zapiekania, wstawiamy do piekarnika, koniecznie wygrzanego,
nastawionego na 150oC na ok. pół godziny. Deser jest gotowy, gdy
wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od brzegów naczynia. Podajemy
w naczyniu, w którym legumina się zapiekała, na gorąco lub na zimno.
Legumina piankowa z powideł - przepis na 6 porcji
4 duże jajka, 3/4 szklanki miałkiego cukru, 1 mały kieliszek
rumu (dla zapachu, każda esencja zapachowa zepsuje smak), 4 kopiaste
łyżki migdałowych płatków, słoiczek (1,5 szklanki) domowych powideł
smażonych bez cukru, Tłuszcz do wysmarowania formy.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kogel-mogel, dodajemy
powidła i rum, składniki delikatnie łączymy, dodajemy ubitą pianę
z białek - całość delikatnie mieszamy. Wykładamy, w formie kopczyka,
na wysmarowany tłuszczem półmisek do zapiekania. Wierzch posypujemy
obficie migdałami i zapiekamy w niezbyt gorącym, wcześniej wygrzanym
piekarniku w temp. 150-160oC przez 25-30 min. Podajemy w naczyniu,
w którym się zapiekała - najsmaczniejsza na gorąco.
Luksusowa legumina z jabłek - przepis na 4 duże lub 8 małych porcji
4 soczyste, kwaskowe jabłka, 4 łyżeczki cukru, smażona skórka
pomarańczowa lub dobrze wysmażone konfitury z aronii. Do przybrania
- kruche ciasteczka, biszkopciki szampanki, bita śmietana.
Jabłka obieramy bardzo cienko ze skórki, kroimy na połowę,
wydrążamy gniazda nasienne. Do każdej połówki, w miejsce po wydrążonych
gniazdach, sypiemy 1/2 łyżeczki cukru i układamy w szerokim rondlu
lub w tortownicy. Do ułożonych jabłek, w miejsca gdzie jest cukier,
układamy zgrabne kopczyki ze smażonej skórki pomarańczowej lub konfitur
i natychmiast wstawiamy do nagrzanego do 160oC piekarnika na 30-40
min. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek. Zrumienione, układamy
na porcjowych talerzykach, oddzielnie podajemy bitą śmietanę, kruche
ciasteczka czy biszkopty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu