Siostra Barbara Śmigowska, klaryska, w zakonie ok. 19 lat, wstąpiła do klasztoru Sióstr Klarysek w Krakowie, potem przeszła na nową fundację do Skaryszewa, skąd po 10 latach wyjechała do nowo tworzącego się klasztoru w Sandomierzu, gdzie przebywa od 12 czerwca 2007 r. W klasztorze opanowała doskonale sztukę kulinarną i z wielką ofiarnością i miłością służy wspólnocie swoimi umiejętnościami. Dziś poleca Czytelnikom „Niedzieli” wspaniałe ciasto z galaretką.
Ciasto (biszkopt):
3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Do sztywnej piany dodać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie ponownie sztywna i bez kryształków cukru. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę lub tortownicę wyściełaną papierem przeznaczonym do pieczenia lub śniadaniowym. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Masa:
2 żółtka, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej konsystencji (nie powinno być kryształków cukru). Ostudzić, potem dodać masło lub margarynę i ubić na jednolitą puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wlać do masy i dobrze wymieszać. Na zimny biszkopt wyłożyć masę i równomiernie rozłożyć. Na niej ułożyć owoce (mogą być mrożone). 2 galaretki rozpuścić według przepisu. Gdy jest ciepło, można rozpuścić w mniejszej ilości wody. Tężejącą galaretkę wylać na placek. Dobrze jest go uprzednio schłodzić w zamrażarce. Ciasto wstawić do lodówki.
Zebrała Jolanta Marszałek