Truskawki - to owoce bardzo lubiane i cenione. Wprawdzie sezon truskawkowy trwa krótko, ale jagody te są smaczne i odżywcze, a poza tym pojawiają się wtedy, gdy jesteśmy już bardzo stęsknieni za świeżymi owocami. Truskawki są bogate w łatwo przyswajalne cukry i sole mineralne (żelazo, wapń, fosfor, magnez). Zawierają też dużo witaminy C, B2, B1 i A. Można je spożywać na świeżo, jak również przyrządzać z nich wiele przetworów - kompotów, konfitur, dżemów.
Nie można truskawek nazwać polskimi owocami. Wywodzą się z Ameryki, a wyhodowano je tam w początkach XIX wieku przez skrzyżowanie różnych odmian poziomek. Dziś jest wiele odmian truskawek i nasz kraj słynie z produkcji tych owoców, a znawcy mówią, że polskie mają niepowtarzalny zapach i smak.
Truskawki nie mają specjalnych wymagań. Mogą rosnąć w każdej glebie, choć nie należy ich sadzić w miejscach podmokłych. Stanowisko pod nowe nasadzenia należy starannie przygotować.
Truskawki w ogródku przydomowym sadzimy najczęściej w rzędach 30-40 cm między roślinami. Jeśli sadzonki przeschły, należy je przed sadzeniem namoczyć na kilka godzin. Glebę przed sadzeniem obficie podlewamy, a najlepszy termin sadzenia to pierwsza połowa sierpnia. Truskawki posadzone w tym czasie dają w następnym roku plon niewiele niższy niż rośliny będące w pełni owocowania. Sadzić je najlepiej w dzień pochmurny lub deszczowy. Ważna jest też głębokość sadzenia - wierzchołek wzrostu prawidłowo posadzonej rośliny powinien znajdować się tuż nad powierzchnią ziemi, a szyjka korzeniowa - w glebie.
Truskawka jest szczególnie wrażliwa na niedobór wody w dwóch fazach: tuż przed kwitnieniem i w okresie dojrzewania owoców. Nawadnianie w tych okresach, zwłaszcza jeśli jest susza, zapewnia duże plony. Podlewać należy tak, aby nie moczyć liści, ponieważ grozi to porażeniem roślin przez szarą pleśń. Po drugim roku owocowania, gdy liści jest za dużo, należy skosić je na wysokości 5-7 cm nad ziemią, wygrabić i usunąć z zagonu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu