Filety z kurczaka z owocami
Przepis na 4 porcje
4 dorodne filety ze świeżego kurczaka, 1 duża cytryna (skórka i sok), 1 słoik dobrze wysmażonego, gęstego musu jabłkowego, sól, oliwa i masło (pół na pół), 4 goździki.
Sos: 1/2 szklanki konfitur z wiśni, 1/2 szklanki soku wiśniowego naturalnego (może być esencjonalny sok z kompotu), 2 łyżki płynnego miodu.
Opłukane, osuszone filety, gdy trzeba, lekko formujemy drewnianym (ważne), zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, w każdy wbijamy goździk i smarujemy, miejsce przy miejscu, musem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki.
Na spód wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania układamy filety, kropimy dość obficie oliwą, oprószamy delikatnie solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika na 25-35 min. W połowie pieczenia odwracamy porcje na drugą stronę i posypujemy częścią skórki otartej z cytryny.
Sos: Do miksera dajemy konfitury, gdy utworzy się jednolity, puszysty mus, dodajemy pozostałą część skórki z cytryny oraz miód i sok, lejąc strumykiem. Sos powinien mieć wyraźny wiśniowy smak z lekką nutą miodowej słodyczy.
Porcje kurczaka podajemy na wygrzanych talerzach, polane sosem z pieczenia, oddzielnie - w sosjerce, zimny, wiśniowy sos. Znakomitym dodatkiem będą cienkie, chrupiące, gorące frytki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kawowy murzynek
Przepis na 4 wysokie szklanki
2 szklanki pełnego mleka, 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku, 2 kopiaste łyżki cukru, szczypta cynamonu, 4 łyżeczki utartej gorzkiej czekolady.
Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem płyn miksujemy - powinien się dobrze spienić, nalewamy do wysokich szklanek, na wierzch każdej porcji sypiemy utartą czekoladę, gdy zrobi się „czekoladowy kożuszek”, podajemy z wysoką łyżeczką lub słomką.
Rada: Kto lubi, może na wierzch każdej porcji położyć łyżkę bitej śmietany i dopiero wówczas posypać całość utartą czekoladą.