Rożki ze śliwkami
Przepis na 22-25 rożków
2,5 szklanki mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, pojemnik (25 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 25 śliwek węgierek, 25 sztuk migdałów (sparzonych, pozbawionych
łupinki), cukier puder.
Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka gorącej wody.
Śliwki lekko rozkrawamy, odrzucamy pestki, w ich miejsce wkładamy oprószony cukrem pudrem migdał, połówki śliwek dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Masło rozbijamy w malakserze na puch, dodajemy serek, a gdy składniki się połączą - przesianą przez sito mąkę. Z ciasta formujemy wałek, który owijamy w papier śniadaniowy i wkładamy na 45 min
do zamrażarki. Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w zgrabne kwadraty, na każdy kładziemy przygotowaną śliwkę, składamy na połowę, układamy na czystej blaszce i pieczemy
w temp. 200ºC. ok. 50 min - lub nieco dłużej - rożki powinny być lekko zrumienione. Upieczone, zsuwamy na stolnicę i jeszcze gorące - lukrujemy. Ilość rożków zależy od tego, na
jaką grubość rozwałkujemy ciasto i jakiej wielkości kwadraty uformujemy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Knedle ze śliwkami
Przepis na ok. 20 knedli
Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 szklanki mąki (gdy trzeba - nieco więcej + mąka do posypania stolnicy), 2 żółtka, 20 śliwek węgierek, cukier, cynamon, do polania gęsta, kwaśna śmietana lub masło zrumienione z tartą bułką, sól i 1 łyżka oleju do wody.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, odrzucamy pestki, w ich miejsce wsypujemy (małą łyżeczką) cukier wymieszany z cynamonem, składamy, odkładamy na deskę.
Ziemniaki rozbijamy w malakserze razem z żółtkami. Gdy masa stanie się jednolita i gładka, dodajemy mąkę i wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, formujemy zgrabny
wałek, który kroimy w niezbyt grube plastry. Każdy plaster lekko rozciągamy w dłoniach, aż powstanie zgrabny placuszek. Zawijamy weń przygotowaną śliwkę, zalepiamy i obtaczamy w mące okrągłe knedle. Gotowe,
wrzucamy na wrzącą, osoloną, z dodatkiem tłuszczu wodę i gotujemy - od chwili, gdy wypłyną na powierznię - przez 6-7 min. Czas gotowania zależy od grubości ciasta, którym owinięta została
każda śliwka.
Podajemy gorące, polane masłem zrumienionym z tartą bułką lub polane kwaśną śmietaną.