(Przepis na 1 porcję)
1 filet z białej morskiej ryby (po oczyszczeniu - 15-20 dag), sok z cytryny, sól, pieprz, cebula, ząbek czosnku, 1 szklanka soku pomidorowego (może być przecier), 1 łyżka keczupu, oliwa lub olej.
Oczyszczoną, opłukaną i obsuszoną rybę układamy w naczyniu do zapiekania, kropimy obficie sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na oliwie zasmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając, by cebula się nie zrumieniła, wlewamy sok pomidorowy, dodajemy keczup, przyprawy, raz jeszcze zagotowujemy. Gorącym sosem zalewamy
rybę, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do wygrzanego piekarnika na 30-35 min. Czas zapiekania zależy od wielkości ryby. Podajemy z dodatkiem ziemniaczanej sałatki, obficie posypanej zieleniną,
lub z ziemniakami purée i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu