(Przepis na 2 porcje)
3 szklanki lekkiego rosołu o wyraźnym, warzywnym smaku, 15 dag cielęciny bez kości, obranej z błon i tłuszczu, 2 łyżki utartego żółtego sera, 1 surowe żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, siekany koperek.
Dwukrotnie (ważne) przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 25 min. Mięso powinno być miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser - mieszamy. Żółtko rozcieramy ze szczyptą soli, rozprowadzamy w niewielkiej ilości rosołu; gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku, sypiemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. Dodatkiem mogą być cienkie, chrupiące grzanki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu