Reklama

Z naszej kuchni

Pomysł na niedzielny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zrazy wołowe - zawijane

(Przepis na 6 średniej wielkości zrazów)

6 płatów mięsa wołowego - mogą być z rostbefu, 1 surowa biała kiełbasa, 1 kopiasta łyżka świeżego, utartego chrzanu, 1 łyżka drobno pokruszonego, czerstwego razowego chleba, 1 cebula, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz, mąka do oprószenia.

Sos: 2 kapelusze suszonych borowików, 1/2 szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia.
Mięso rozbijamy niezbyt mocno drewnianym (ważne) tłuczkiem, zwilżanym zimną wodą. Płaty mięsa oprószamy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Surową kiełbasę wyjmujemy z osłonki, dodajemy chrzan, rozdrobniony chleb, śmietanę, przyprawy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz rozkładamy (w równych ilościach) na płatach mięsa, zwijamy zrazy i owijamy bawełnianą nitką lub spinamy szpadkami na tyle dokładnie, by farsz nie wypływał w czasie smażenia. Rolady panierujemy w mące, nadmiar strząsamy i obsmażamy na gorącym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla z grubym dnem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko podsmażamy cebulę, dodajemy do rondla z mięsem, podlewamy połową szklanki wody, dodajemy grzyby, przykrywamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Gdy trzeba, w czasie duszenia uzupełniamy wodę.
Z miękkich zrazów usuwamy nitki lub szpadki, układamy na wygrzanym, głębokim półmisku i trzymamy w cieple. Sos łączymy ze śmietaną, gdy trzeba - zagęszczamy śmietaną z dodatkiem łyżeczki mąki lub doprawiamy do smaku; zalewamy zrazy, pozostały sos podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Rada: Sos można przetrzeć przez perlonowe sitko.
Zrazy podajemy z kaszą gryczaną na sypko oraz kiszonym lub małosolnym ogórkiem, można je także podawać z ziemniakami purée i zasmażanymi buraczkami.

Zapiekane gruszki

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek - najodpowiedniejsze klapsy, skórka otarta z 1 całej cytryny, 1 słoik domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. Miejsca po gniazdach nasiennych posypujemy skórką z cytryny i nakładamy konfiturę. Owoce zalewamy filiżanką wody i wstawiamy do gorącego piekarnika (200o C) na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z białek i cukru - powinna być sztywna i lśniąca. Upieczone gruszki wysuwamy z piekarnika, przykrywamy pianą, ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temp. do 120o C, i zapiekamy przez 10-12 min. Deser jest gotowy, gdy piana lekko się wysuszy i zrumieni. Gruszki podajemy gorące, kładąc na talerzyk po 2 połówki. Doskonałym dodatkiem mogą być małe biszkopciki szampanki lub domowe, biszkoptowe ciasto.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Urodziny Szarbela - dialog w cieniu cedrów

[ TEMATY ]

św. Charbel

Adobe Stock

8 maja 1828 r. w Bika Kafra w Libanie, urodził się Szarbel Makhlouf, właściwie Jusuf Antun Machluf − duchowny maronicki, mnich i pustelnik, święty Kościoła katolickiego.

O dialogu chrześcijan, sąsiedztwie z muzułmanami, śladach Chrystusa poza Ziemią Świętą i Pani Libanu – Tej, którą czczą chrześcijanie i muzułmanie - z biblistą i podróżnikiem ks. prof. Mariuszem Rosikiem rozmawia Agnieszka Bugała

CZYTAJ DALEJ

Pierwsze szokujące decyzje w Krakowie: Prezydent zapowiada wywieszenie na magistracie tęczowej flagi

2024-05-08 18:22

[ TEMATY ]

Kraków

LGBT

Adobe Stock

Prezydent Krakowa Aleksander Miszalski objął patronat nad Marszem Równości, który przejdzie ulicami miasta 18 maja. Jest to pierwsza decyzja nowego włodarza miasta dotycząca udzielenia swojego patronatu. Miszalski planuje także udział w tym przemarszu.

O decyzji prezydenta poinformował w środę krakowski magistrat, publikując równocześnie list Miszalskiego do Stowarzyszenia Queerowy Maj, organizatora Marszów Równości.

CZYTAJ DALEJ

Nadmorska Pani, módl się za nami...

2024-05-08 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Adobe.Stock

Kult Matki Bożej w Swarzewie sięga czasów przed reformacją a z Jej historią związanych jest kilka legend.

Rozważanie 9

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję