Reklama

Z naszej kuchni

Dania mięsne w lecie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczka wieprzowa w ziołach

(Przepis na 4 porcje)

3 polędwiczki wieprzowe o wadze 50-60 dag (powinno się wykroić 12 cienkich plasterków), pikantna pasta do posmarowania mięsa, sól, biały pieprz, ostra musztarda stołowa (sarepska popsuje smak potrawy), 1 łyżeczka roztartych w dłoniach ziół prowansalskich, oliwa lub olej, 2 cebule, 4 jabłka.
Pasta: 1 łyżkę musztardy, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę świeżo zmielonego białego pieprzu ucieramy na jednolitą masę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane z tłuszczu, ścięgien i błon polędwiczki wycieramy wilgotną ściereczką skropioną octem i kroimy w poprzeczne plastry grubości 2-2,5 cm. Każdy plaster lekko rozbijamy kantem dłoni, smarujemy cienko pastą z obu stron i odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięsne płaty, rumieniąc z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami, patelnię przykrywamy i trzymamy mięso na najmniejszym ogniu ok. 5 min.
Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w zgrabne cząstki, cebulę - w średniej grubości piórka. Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulę; gdy nabierze złocistego koloru, dodajemy jabłka i dusimy razem - do miękkości.
Polędwicę podajemy obłożoną cebulą z jabłkami - najlepiej z dodatkiem młodych ziemniaków obficie posypanych koperkiem i z sezonową, delikatną w smaku surówką.

Sznycel cielęcy zapiekany w maśle chrzanowym

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

4 sznycle cielęce (po 15-17 dag każdy), sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (oliwa i masło).
Masło chrzanowe: 1/2 kostki (12,5 dag) masła delikatesowego lub extra, 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika), 2 łyżki posiekanej zieleniny (może być kompozycja - natka pietruszki, szczypiorek, świeży estragon, rzeżucha), 2 łyżki tartej bułki.

Składniki masła chrzanowego ucieramy na jednolitą masę i dzielimy na równe części. Sznycle lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, oprószamy niewielką ilością przypraw i mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) - odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy sznycle, wszystkie razem, rumieniąc z obu stron, przekładamy do naczynia do zapiekania. Każdy sznycel smarujemy warstwą chrzanowego masła, całość wstawiamy do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekamy ok. 10-12 min. Podajemy z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i z sezonową, delikatną w smaku surówką.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

To jest wręcz szalone że współczucie i empatia mogą zmienić świat szybciej niż konflikty i przemoc. Każdego dnia doświadczamy sytuacji, które testują naszą wrażliwość - naszą miłość do siebie samego do bliźnich i oczywiście do Boga.

Czy możemy się tak przygotować by te testy zdać pomyślnie, by one nas nie rozbiły?

CZYTAJ DALEJ

Apostoł ubogich i cierpiących

Niedziela Ogólnopolska 42/2010, str. 8-9

[ TEMATY ]

święty

pl.wikipedia.org

Św. Stanisław Kazimierczyk

Św. Stanisław Kazimierczyk

W dniu jego narodzin odbywało się w Krakowie przeniesienie relikwii św. Stanisława, biskupa męczennika, i stąd nasz Święty otrzymał imię Stanisław. Wiek XV, w którym przyszedł na świat św. Stanisław Kazimierczyk, to „szczęśliwy wiek Krakowa” - wiek świętych, epoka szczególnego rozkwitu życia duchowego i religijnego. O św. Stanisławie Kazimierczyku sługa Boży Jan Paweł II podczas Mszy św. beatyfikacyjnej 18 kwietnia 1993 r. mówił, że był to „żarliwy czciciel Eucharystii, nauczyciel i obrońca prawdy ewangelicznej, wychowawca, przewodnik na drogach życia duchowego, opiekun ubogich. Pamięć o jego świętości żyje i owocuje do dzisiaj. Tej pamięci lud Krakowa, a zwłaszcza lud Kazimierza, dawał wyraz przez modlitwę u jego relikwii nieprzerwanie aż do naszych czasów”. Od samego początku życie Świętego związane było z parafią i kościołem Bożego Ciała na Kazimierzu, do którego regularnie uczęszczał.

CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski: gdy czynisz znak krzyża, głosisz miłość Boga

2024-05-05 16:06

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

flickr.com/episkopatnews

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

„Gdy z wiarą patrzysz na krzyż, gdy czynisz znak krzyża na sobie, gdy znakiem krzyża błogosławisz drugich, głosisz miłość Boga potężniejszą niż grzech, potężniejszą niż śmierć. Miłość, która zwycięża obojętność i nienawiść, która niesie przebaczenie i pojednanie, która przygarnia i jednoczy” - mówił w niedzielę w Pakości Prymas Polski abp Wojciech Polak.

Metropolita gnieźnieński przewodniczył uroczystościom odpustowym na Kalwarii Pakoskiej, w Archidiecezjalnym Sanktuarium Męki Pańskiej, z okazji święta znalezienia Krzyża świętego. W homilii przypomniał, że właśnie na Krzyżu, w męce, śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa, najpełniej objawiła się miłość Boga. „To miłość, która rodzi życie” - podkreślił, przypominając, że znakiem tej miłości każdy chrześcijanin został naznaczony w dniu swojego chrztu świętego. „I choć znaku tego nie widać na naszych czołach, to powinien być w naszym sercu”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję