Przepis na dużą tortownicę
Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki, 1 kostka i 1 łyżka (razem 30 dag) masła lub masła roślinnego, 1 niepełna szklanka (centymetr od góry mniej) cukru pudru, 2 surowe żółtka.
Krem serowy: 1/2 kg idealnie roztartego, dobrze odsączonego (ważne) białego sera, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy, sok i skórka otarta z całej cytryny,
2 łyżki dobrej oliwy lub oleju, 2 łyżki śmietany, konfitury lub gęsta, wysmażona marmolada, tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Składniki ciasta siekamy szerokim nożem lub wrzucamy do malaksera - gdy ciasto będzie zbyt suche, można dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany. Wyrobione, elastyczne ciasto formujemy w kulę, owijamy aluminiową folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką tortownicy. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 210-220°C - aż ciasto lekko się zrumieni.
Krem serowy: Roztarty ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, oliwą, śmietaną oraz skórką i sokiem z cytryny. Do dokładnie utartej masy dodajemy pianę ubitą z białek i całość delikatnie, ale dokładnie łączymy.
Podpieczony, zimny spód smarujemy cienką warstwą odsączonych konfitur lub gęstej marmolady, następnie nakładamy krem serowy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do wygrzanego piekarnika - nastawionego na 160°C - na ok. 40 min, ale czas pieczenia zależy od wysokości serowej warstwy. Ciasto powinno być lekko zrumienione na powierzchni, a boki powinny odstawać od formy. Wyjmujemy ciasto 10-15 min po wyłączeniu piekarnika, zimne - zsuwamy na paterę. Ciasto serowe jest najsmaczniejsze bez innych dodatków.