Reklama

Z naszej kuchni

Wieprzowina inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.

Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji

1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców), 1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje

1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula, olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól, pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona) .
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oświadczenie Księży Sercanów ws. Ks. Michała Olszewskiego

2024-09-07 20:56

[ TEMATY ]

Ks. Michał Olszewski

Niezależna.pl/Sercanie

Za nami kolejny tydzień, a w nim kolejne wydarzenia związane z zatrzymaniem naszego współbrata, ks. Michała Olszewskiego SCJ. To już piąty miesiąc aresztu – izolacji od świata zewnętrznego. Wczorajsze zdjęcia z przesłuchania ks. Michała w budynku sądu dla Warszawy–Mokotowa, z pewnością wstrząsnęły nie tylko nami, sercanami, ale i całą opinią publiczną.
CZYTAJ DALEJ

Dobry pasterz. Bł. ks. Ignacy Kłopotowski

[ TEMATY ]

bł. ks. Ignacy Kłopotowski

Magdalena Wojtak

Błogosławiony ksiądz Ignacy Kłopotowski jest zaliczany do najwybitniejszych postaci polskiego katolicyzmu społecznego żyjących na przełomie XIX i XX wieku.
CZYTAJ DALEJ

Paweł Sałek: Musimy uczestniczyć konsultacjach społecznych ws. zmiany ustawy o lasach i ochronie przyrody

2024-09-07 17:33

[ TEMATY ]

lasy

Adobe Stock

Zachęcam do tego, by każdy, komu na sercu leży dobro polskich lasów i polskiej przyrody, włączył się w te konsultacje. Zapisy ustawowe, które są w tym momencie konsultowane, są bardzo niebezpieczne dla przyszłości Lasów Państwowych. Musimy uczestniczyć jako obywatele w tych konsultacjach – mówił Paweł Sałek, poseł Prawa i Sprawiedliwości, były doradca prezydenta RP ds. ochrony środowiska i polityki klimatycznej oraz były wiceminister środowiska, odnosząc się w piątkowych „Aktualnościach dnia” na antenie Radia Maryja do trwających konsultacji społecznych ws. zmiany ustawy o lasach i ustawy o ochronie przyrody.

Trwają konsultacje Ministerstwa Klimatu i Środowiska ws. zmiany ustawy o lasach i ustawy o ochronie przyrody. Zapisy znajdujące się w rządowych projektach tych aktów prawnych są wyjątkowo niebezpieczne dla polskich lasów. W związku z tym można zgłaszać zastrzeżenia dotyczące proponowanych przepisów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję