Reklama

Z naszej kuchni

Pieczarki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczne i ogólnie bardzo lubiane. Można z nich przygotować niebanalne, ciekawe smakowo potrawy.

Pieczarki w ostrym sosie - przepis na 4 porcje

1/2 kg małych, świeżych,zamkniętych pieczarek, 25 dag szalotki lub najdrobniejszych cebulek, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz, 1 kopiasta łyżka siekanej pietruszki (może być mrożona).

W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane szalotki lub maleńkie cebulki (koniecznie całe) i cały czas mieszając zasmażamy, aż się dokładnie zeszklą. Nie dopuszczamy do zrumienienia - odstawiamy.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy umyte całe pieczarki (gdy grzyby są duże, dzielimy każdy na dwie lub cztery części) i cały czas mieszając zasmażamy - najpierw na dużym ogniu, później - na mniejszym. Podsmażone pieczarki wraz z tłuszczem przekładamy do rondla z szalotkami, dodajemy zieleninę, przyprawy i ok. 5 min zasmażamy razem, często mieszając. Następnie dodajemy śmietanę połączoną z keczupem i koncentratem, roztarty w dłoniach tymianek i, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Trzymamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu nie dłużej jak 10 min. Gdy sos jest zbyt zawiesisty, możemy go rozprowadzić dwoma łyżkami wody lub wywaru z warzyw.
Podajemy w kokilkach - do tego chrupiące frytki albo ryż ugotowany na sypko, gruby makaron lub kładzione kluseczki z półfrancuskiego ciasta oraz zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Ciasto z pieczarkami - przepis na 8 porcji (średniej wielkości tortownica)

Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 2/3 kostki (16 dag) masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, szczypta soli, 3 łyżki lodowatej wody (woda musi być wychłodzona w zamrażarce, w przeciwnym razie ciasto nie będzie odpowiednio kruche), mąka do podsypania stolnicy, tłuszcz do wysmarowania formy.
Pozostałe produkty: 30 dag małych, zamkniętych pieczarek, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo mielony pieprz, duża szczypta roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 2 łyżki oliwy do zasmażenia pieczarek.
Ciasto: Składniki siekamy szerokim nożem lub zarabiamy w malakserze. Dobrze wyrobione, sprężyste ciasto owijamy w folię i kładziemy na godzinę do lodówki.
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy opłukane pieczarki ( gdy są większe, dzielimy każdą główkę na części) i lekko podsmażamy, nie dopuszczając, by, się zrumieniły. Odstawiamy do wychłodzenia.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę w taki sposób, by boki ciasta były zawinięte do góry na wysokość 4 cm.
Masa: Obie śmietany i całe jajka roztrzepujemy na jednolitą, puszystą i pulchną masę, dodajemy podsmażone pieczarki razem z wytworzonym sosem, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, przyprawą prowansalską, całość wylewamy na przygotowane ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-35 min. Pieczemy w temp. 200 oC. Podajemy w naczyniu, w którym ciasto się piekło, krojąc w romby jak tort. Podajemy z każdą delikatną w smaku surówką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Generał Zakonu Paulinów: aby troska o życie i jego poszanowanie zwyciężyła nad obleczonym w nowoczesność zachwytem śmiercią

2024-05-03 12:11

Jasna Góra/Facebook

O wielkiej duchowej spuściźnie Polaków naznaczonej aktami zawierzenia Maryi, które wciąż powinny być codziennym rachunkiem sumienia, tak poszczególnego człowieka jak i całego narodu - przypomniał na rozpoczęcie głównych uroczystości odpustowych ku czci Królowej Polski na Jasnej Górze przełożony generalny Zakonu Paulinów. O. Arnold Chrapkowski apelował, aby troska o życie i jego poszanowanie zwyciężyła nad obleczonym w nowoczesność zachwytem śmiercią. Sumę odpustową z udziałem przedstawicieli Episkopatu Polski i tysięcy wiernych celebruje abp Tadeusz Wojda, przewodniczący KEP.

O. Arnold Chrapkowski zauważył, że uroczystość Najświętszej Maryi Panny, 3 maja, jest szczególnym czasem, by na nowo „Bożej Rodzicielce zawierzyć Polskę, naszą najdroższą Ojczyznę”, przynosząc Jej bogactwo historii, przeżywane troski codzienności i nadzieję na przyszłości.

CZYTAJ DALEJ

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję