Najszybciej i najłatwiej jest przygotować surówkę z ogórków. Nie zawierają witamin, jedynie trochę z grupy B, za to są zasobne w sole mineralne, głównie potas i fosfor, ale także magnez, żelazo, wapń i cynk - i co bardzo ważne - orzeźwiają.
Surówka z ogórków dla smakoszy - przepis na 4 porcje
2 średniej wielkości ogórki, 1 szklanka migdałów, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, szczypta przyprawy prowansalskiej lub innych lubianych ziół, sól, pieprz, listki zielonej pietruszki, połówki oliwek.
Migdały parzymy, obieramy z łupek, siekamy. Obrane ogórki kroimy w półtalarki, dodajemy migdały, zieleninę - składniki łączymy. Oliwę ucieramy z drobno posiekanym czosnkiem (czosnku nie należy wyciskać), solą, pieprzem i roztartą w dłoniach przyprawą. Sosem polewamy surówkę, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Podajemy przybraną listkami pietruszki i połówkami oliwek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Surówka z ogórków - pikantna - przepis na 4 porcje
3 średniej wielkości ogórki, 4 młode cebulki, 2 kopiaste łyżki
siekanego szczypiorku, 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 łyżki oliwy,
4 duże liście sałaty, sól, pieprz, cukier, zielenina do przybrania.
Ogórki kroimy w półplasterki, cebulę - w krążki, szczypior
siekamy. Składniki lekko solimy, doprawiamy niewielką ilością pieprzu
i cukru, rozkładamy na liściach sałaty.
Keczup łączymy z oliwą. Kto lubi przyprawy bardziej pikantne,
może doprawić pieprzem oraz solą. Sosem zalewamy porcje sałatki.
Podajemy nie później, jak 15 min po przygotowaniu, obficie posypaną
zieleniną.
Surówka z ogórków na słodko - przepis na 4 porcje
4 średniej wielkości ogórki, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka
śmietany lub naturalnego jogurtu, 2 łyżeczki płynnego miodu, sok
z cytryny, sól; do przybrania - listki melisy.
Pokrojone w cienkie talarki ogórki lekko solimy, przyciskamy
talerzykiem, odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Rodzynki parzymy
na sicie, odstawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Sos: Śmietanę lub jogurt łączymy z miodem i sokiem z
cytryny, sos powinien być lekko spieniony.
Nasolone ogórki dokładnie odsączamy na sicie, łączymy
z równie dokładnie odsączonymi rodzynkami, zalewamy sosem. Podajemy
- najlepiej w porcjowych pucharkach, przybraną listkami melisy. Surówka
z ogórków na słodko doskonale smakuje do pieczonego, białego drobiu.