Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.
Dżem malinowy
Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest
dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony
dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru,
1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla,
przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim
ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty
z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki)
i gotujemy ok. 20 min.
Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy
garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie
zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie,
opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów
miejscu.
Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem
dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito
i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dżem truskawkowy
1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku
wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych
i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem
lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy
odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy
na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się
zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy
na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste.
Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków,
szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy
we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.
Dżem z czarnych jagód
Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny
jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki
cukru.
Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim
rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim
ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko
lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy
wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym
zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu
trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.