Przepis na 1 porcję
1 filet z morszczuka, 10 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki kwaśnej
śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka specjalnej
przyprawy do ryb, sok z cytryny.
Rybę kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce
na 10 min. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli,
dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy razem, często mieszając, ok.
5 min; przyprawiamy, stawiamy w ciepłym miejscu.
Filet obsuszamy, oprószamy przyprawą, smażymy na gorącym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowy przykrywamy pieczarkami,
zalewamy roztrzepaną śmietaną i trzymamy na niewielkim ogniu przez
5 min. Podajemy z ziemniakami, zieloną sałatą skropioną sosem jogurtowym
lub z sezonową surówką o delikatnym smaku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu