Rusza Świąteczna Zbiórka Żywności. W całej Polsce weźmie w niej udział 50 tys. wolontariuszy. Od 7 do 9 grudnia w sklepach sieciowych wolontariusze zbierać będą do koszyków produkty żywnościowe z długą datą ważności. Akcja odbędzie się w 540 miejscowościach i w 3300 sklepach.
– Chciałbym z całego serca podziękować wszystkim wolontariuszom, bo to oni są duszą Banków Żywności. Nasi wolontariusze to pełni energii i entuzjazmu profesjonaliści, wrażliwi na ludzką biedę, ale i marnowanie żywności. Dzięki ich zaangażowaniu Banki Żywności są w stanie pomagać najbardziej potrzebującym – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W marketach i sklepach w okolicach kas ustawione zostaną specjalne kosze, w których wolontariusze gromadzić będą żywność przekazywaną przez robiących zakupy. Najbardziej pożądanymi produktami są te z długim terminem ważności. – Wkładać do koszy można: olej, mąkę, kaszę, cukier, konserwy, słodycze, makarony, przyprawy i wiele innych produktów. Akcję będzie wspierać i obsługiwać 1600 wolontariuszy – mówi Anna Głogowska, koordynator zbiórki w Banku Żywności w Radomiu.
Reklama
Akcja odbędzie się nie tylko w Radomiu, ale także okolicznych miejscowościach, jak: Grójec, Pionki, Kozienic, Szydłowiec, Iłża, Przysucha, Zwoleń, Jedlnia oraz Białobrzegi. Włączą się do niej głównie duże sklepy sieciowe. Zebrane produkty kompletowane będą w paczki żywnościowe i na święta trafią do najuboższych mieszkańców Radomskiego.
– Chcemy zebrać jak najwięcej żywności, żeby wystarczyło na co najmniej tysiąc paczek. Współpracujemy z około 34 tysiącami osób i wieloma różnymi organizacjami – zaznacza Anna Głogowska.
Radomski bank powstał z inicjatywy bp. Jana Chrapka. Zbiera żywność dwa razy w roku: przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem. Poza tym od 2005 r. wspiera akcję "Podziel się posiłkiem". Podczas ostatniej bożonarodzeniowej zbiórki zebrano ponad 26 ton darów.