Składniki
3-4 dag
suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
1 łyżka masła
2 cebule
pieprz
sól
posiekana
nać pietruszki
Wykonanie
Grzyby umyć i namoczyć na kilka godzin, po czym ugotować w tej samej wodzie. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w kawałki, włożyć do rondla razem z obraną i umytą cebulą, dodać połowę masła, osolić i lekko poddusić, uważając, żeby się nie przypaliły. Następnie zalać wrzącą wodą i gotować ok. 30 min. Otrzymany wywar połączyć z wywarem z grzybów. Odcedzone grzyby pokroić w drobne paski i wrzucić do zupy, a warzywa wykorzystać np. do przyrządzenia sałatki. Zupę grzybową przyprawić do smaku solą i pieprzem, wzbogacić dodatkiem surowego masła i naci pietruszki. Podawać z łazankami, makaronem lub kaszą jęczmienną. Można ją również podprawić śmietaną (0,5 szklanki) z mąką (0,5 łyżki).
Pomóż w rozwoju naszego portalu