Agnieszka Stefanek: - Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Łomży włączył się w ogólnopolską akcję prozdrowotną „Dbaj o zdrowie. Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce”, zainicjowaną przez Fundację Promocji Zdrowia. Dlaczego właśnie 5 razy dziennie należy jeść warzywa i owoce?
Irena Zych: - W związku z tym, że organizm nie magazynuje pewnych składników, powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia, aby zapewnić sobie zdrowie. Codziennie należy zjadać co najmniej 500g warzyw i owoców, rozdzielonych na 5 porcji. Dzięki temu nasz organizm przez cały dzień może korzystać z zawartych w nich cennych składników. Im większa różnorodność zjadanych produktów, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm. Powinniśmy nauczyć się jadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp.
- Dlaczego tak istotne dla naszego zdrowia jest to, co jemy?
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
- To, co jemy, w bardzo dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie i długość życia. Złe nawyki żywieniowe mogą stać się przyczyną rozwoju wielu chorób m.in. nowotworowych, serca, miażdżycy, cukrzycy, nadwagi i otyłości. Badania naukowe potwierdziły, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ponieważ zawierają one ważne dla naszego zdrowia składniki. Model diety bogatej w witaminy reprezentuje kuchnia śródziemnomorska, podobnie chińska i azjatycka, gdzie podstawą są składniki roślinne.
- Czy Polacy chętnie spożywają warzywa i owoce?
- Badanie przeprowadzone przez Instytut Onkologii w 2002r. wskazuje, że mieszkańcy Polski spożywają średnio 1,5 porcji warzyw dziennie, a zaledwie 5 % Polaków zjada zalecane porcje. Polska nadal pozostaje krajem o zbyt niskim spożyciu warzyw i owoców.
- Dlaczego tak ważne w codziennej diecie są warzywa i owoce?
- Warzywa i owoce są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nas przed uszkodzeniami komórek, przedłużają naszą młodość, zapobiegają procesom chorobowym, korzystnie wpływają na cerę. Ich spożywanie jest bardzo wskazane, gdyż zawierają w sobie substancje niskokaloryczne zapobiegające nadwadze i otyłości. Wśród witamin szczególną rolę pełnią C, E, A oraz prowitamina B-karoten. Zwalczają one tzw. wolne rodniki, dzięki którym jest mniejsze zachorowanie na nowotwory.
- Ogłosiliście konkurs. Na czym on polega i gdzie można znaleźć informacje na ten temat?
- Konkurs polega na wypełnianiu przez cały tydzień karty, na której zaznaczane jest dzienne spożycie warzyw i owoców. Karty można dostać w Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Łomży, ul. Księcia Janusza I 1, pok. 216 lub znaleźć na stronie internetowej: www.promocjazdrowia.pl
- Dziękuję za rozmowę.