To miejsce szczególne, tutaj bowiem swoją siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu. Czym jest Festiwal Śląskie Smaki? To wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego.
Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym. Bitwa Smaków to pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów? Niech zatem temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.
Warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i wysłać zgłoszenie
do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona. Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 2073, mail: marta@slaskie.travel