Dzięki wolontariuszom Świątecznej Zbiórki Żywności i ofiarności Polaków, przez trzy dni udało się zebrać 815 ton produktów spożywczych. Zebrane produkty trafią do 260 tys. osób potrzebujących. Są to pierwsze szacunkowe wyniki z całej Polski. Banki Żywności rozpoczęły już przekazywanie żywności potrzebującym. Efekt zbiórki jeszcze wzrośnie - nadal można wziąć udział w Świątecznej Zbiórce Żywności na charytatywni.allegro.pl lub wysyłając charytatywny sms o treści POMAGAM na numer 75365 (5 zł plus VAT).
Reklama
Mąka, przetwory, olej a także mnóstwo słodyczy podarowanych podczas Świątecznej Zbiórki Żywności, jeszcze przed świętami trafi do osób potrzebujących. – Szacujemy, że z pomocy żywnościowej skorzysta 260 tysięcy osób potrzebujących. W styczniu ogłosimy szczegółowe wyniki co do kilograma, przedstawimy także raporty i ogłosimy, gdzie dokładnie trafiły produkty podarowane podczas Świątecznej Zbiórki Żywności. Banki Żywności już rozpoczęły przekazywanie produktów organizacjom, które zajmują się codzienna opieką najuboższych, są to m. in: jadłodajnie, noclegownie dla bezdomnych, świetlice dla dzieci, hospicja, stowarzyszenia dla najuboższych – tłumaczy Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich. - Warto dodać, że tegoroczna zbiórka nie zakończyłaby się takim sukcesem, gdyby nie zaangażowanie naszego partnera, McCormick Polska, który nieprzerwanie wspiera nas w ramach tej świątecznej inicjatywy – dodaje Marek Borowski.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kto nie zdążył, nadal może pomóc. Już dziś do 31 grudnia można wysłać sms POMAGAM na nr 75365 (koszt SMS-a to 5 zł + VAT). - Dzięki środkom finansowym z sms przez cały rok Banki Żywności realizują swoją misję: otrzymują więcej żywności z supermarketów i przekazują żywność, która mogła się zmarnować, osobom potrzebującym. Dzięki środkom z sms kupują wózki widłowe, powiększają magazyny, kupują paliwo do aut dostawczych, zachęcają więcej osób do dobroczynności – podkreśla Marek Borowski – prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Każdy może włączyć się w świąteczną zbiórkę online i kupić paczkę z żywnością na platformie charytatywni.allegro. Do 31 grudnia do nabycia paczki żywnościowe dla najuboższych w specjalnie wynegocjowanej cenie: za 5 zł - 4 produkty spożywcze, za 15 zł - 6 produktów spożywczych, za 50 zł - 17 produktów spożywczych. Więcej szczegółów: http:// charytatywni.allegro.pl/o-mnie/zbiorka_zywnosci. Ceny zapewnił partner zbiórki Auchan Direct.
Reklama
W zeszłym roku, dzięki ofiarności darczyńców Świątecznej Zbiórki Żywności, Banki Żywności dotarły z pomocą żywnościową do 280 tys, osób! Zebrano łącznie 901 000 kg produktów, które trafiły przede wszystkim do rodzin wielodzietnych i samotnych seniorów. W Polsce 7,4%, czyli 2,8 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, to mniej więcej tyle, ile osób mieszka w Warszawie. Oznacza to, że dysponują kwotą na miesięczne utrzymanie, poniżej minimum egzystencji, czyli 540 zł na osobę. W tym niemal milion (ponad 930 tys.) osób to dzieci i młodzież do 18. roku życia.
Banki Żywności to idea, która zrodziła się w latach 60. w Stanach Zjednoczonych i szybko rozprzestrzeniła się po świecie. W Polsce pierwszy Bank Żywności powstał w 1992 roku. Idea rozrosła się i obecnie Federacji Polskich Banków Żywności tworzy wspólnotę 32 Banków Żywności. Ich misja to ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie osób najuboższych pomocą żywnościową. Posiadają status Związku Stowarzyszeń i Organizacji Pożytku Publicznego.
Federacja Polskich Banków Żywności to Organizacja Pożytku Publicznego (KRS 0000063599).
W 2014 roku Banki Żywności wsparły ponad 1,3 miliona osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie ponad 47 tys. ton żywności na cele społeczne. Oznacza to pomoc żywnościową od Banków Żywności w postaci 12 tirów żywności dziennie. Pomoc została przekazana do 3,8 tys. organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych, hospicjów, ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domów dziecka oraz innych instytucji zajmujących się pomocą osobom potrzebującym.
Banki Żywności to idea, którą stworzył w latach 60tych emerytowany, amerykański biznesmen - John van Hengel.Po zakończeniu swojej kariery zawodowej podjął pracę jako wolontariusz w organizacji pomocy najuboższym. Zauważył, że wielu właścicieli sklepów marnuje żywność wyrzucając produkty, których termin ważności dobiegał końca. Van Hengel postanowił zbierać od handlowców ową żywność i przekazywać ją na bieżąco do miejskich jadłodajni. W Polsce pierwszy Bank Żywności powołał Jacek Kuroń.