Roślina ta nie jest nam obca i w Polsce. Jest także coraz częściej doceniana ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze. Przy końcu lata i na początku jesieni jej kwiaty, podobne do kwiatów słonecznika, zdobią polski krajobraz. Przez wiele lat były używane jedynie do robienia bukietów. Na szczęście to już minęło. Dzięki wielu informacjom na temat leczniczych właściwości topinamburu bulwy tej rośliny można kupić w sklepie.
U wielu z nas topinambur rośnie w ogrodzie. Wczesną jesienią, kiedy jego liście zaczynają żółknąć, możemy wykopać bulwy do spożycia. Zresztą, jeżeli mamy taką możliwość, aż do marca możemy pozyskiwać świeże bulwy. Te już wykopane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przed spożyciem myjemy je pod bieżącą wodą. Niekonieczne jest obieranie ich ze skórki, gdyż jest cienka; kiedy jest twarda, możemy ją obrać.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
W okresie jesienno-zimowym spożywanie bulw topinamburu wzbogaca dietę w żelazo i witaminy takie jak A, C i E, dzięki czemu nasz organizm odniesie wiele korzyści. Topinambur zalecany jest szczególnie osobom pragnącym zadbać o zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, oczyszcza organizm, chroni wątrobę. Ma właściwości moczopędne – przeciwdziała zatrzymywaniu wody. Dzięki błonnikowi pokarmowemu zmniejsza wchłanianie jelitowe złego cholesterolu (LDL) i cukrów. Powinny po niego sięgać osoby zmagające się z nadwagą.
Bulwy można spożywać zarówno na surowo, pokrojone w cienkie plasterki i doprawione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak i gotowane, najlepiej na parze, aby zachować wszystkie właściwości odżywcze. Topinambur może też być podsmażany na patelni albo zapiekany z warzywami.
Początkującym zaleca się spożywanie topinamburu w małych ilościach. Jeśli nie będą odczuwać dyskomfortu, mogą go spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Zbyt obfite spożywanie topinamburu w niektórych przypadkach może jednak powodować problemy jelitowe, takie jak ból brzucha i biegunka.