Na rynku dostępne są różne orzechy – np. brazylijskie, nerkowca, migdały – które pochodzą z odległych krajów. W Polsce rosną orzechy włoskie i laskowe. Są one bogate w witaminy i minerały i mają właściwości prozdrowotne.
Orzechy włoskie zawierają tłuszcze, witaminy: A, B1, B3, B6, B9, C, E, K, a także minerały: jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, potas, sód. Ze względu na bogactwo składników powinny je zjadać dzieci i młodzież, gdyż wzmacniają układ nerwowy i wspomagają mózg. Chronią też układ krążenia, łagodzą dolegliwości żołądkowe, poprawiają stan włosów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W sprzedaży jest dostępny olej z orzecha włoskiego. Przyjmujemy go na czczo, jedną łyżkę raz dziennie, albo dodajemy do potraw. Jego regularne stosowanie powoduje obniżenie cholesterolu, pomaga w infekcjach grzybiczych. Ma on działanie przeczyszczające i wyszczuplające. Z jego pomocą możemy pozbyć się pasożytów. Mogą go stosować osoby chore na raka. Używany jest także w celach kosmetycznych na twarz i włosy.
Chciałbym również zachęcić czytelników do zbierania przegródek z orzechów włoskich. Możemy zrobić z nich napar. Będzie on naturalnym uzupełnieniem niedoboru jodu. Jego brak powoduje bowiem ogólne osłabienie, drżenie palców, wysokie ciśnienie, ma też wpływ na funkcjonowanie tarczycy czy prostaty. Wystarczy zalać 2 łyżki przegródek 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 min do naciągnięcia. Pić po łyku przed posiłkiem trzy razy dziennie przez 2 tygodnie.
Orzechy leszczyny są bogate w liczne minerały: fosfor, wapń, miedź, magnez, żelazo, potas, cynk i witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E i PP. Zalecane są w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego oraz dla wzmocnienia pamięci i koncentracji. Warto po nie sięgać, kiedy przeżywamy okresy wzmożonego stresu i napięcia nerwowego. Orzechy laskowe chronią też organizm przed działaniem złego cholesterolu, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom.