Składniki:
1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
świeży majeranek
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
Wykonanie:
Najpierw przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek.
Żeberka natrzeć solą, pieprzem i gałązkami majeranku; pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160°C. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Pokroić je w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić przez kilka minut, na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Upieczone żeberka podzielić na mniejsze kawałki i podawać na duszonej kapuście z pomidorami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu