Składniki:
2 czarne rzepy
1 jabłko
30 g orzechów włoskich
20 g rodzynek
60 ml jogurtu naturalnego typu greckiego lub vege
1/2 cytryny
gałązka natki pietruszki
przyprawy: sól, miód
Wykonanie:
Rzepę należy dokładnie umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce, przyprawić solą i wymieszać. Odstawić na około 20 min, aby rzepa puściła sok. Do szklanej miski wlać jogurt, przyprawić sokiem z połówki cytryny oraz miodem, by zrobić jej słodką wersję. Do tak przygotowanego sosu należy zetrzeć jabłko, odcisnąć rzepę i dodać ją do jabłka z jogurtem. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Pozostałe bakalie zalać w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły. Zostawić na ok. 2-3 min, następnie odlać wodę i dodać do sałatki. Posypać orzechami i listkami natki pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu