Składniki:
1 jajko
1/3 dojrzałego awokado
60 g zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
10 g prażonych pestek dyni
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
garść świeżej bazylii
kawałek zielonego ogórka (ok. 5 cm)
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
kilka kropli oliwy
kilka kropli octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Soczewicę opłukać dwukrotnie, następnie gotować w wodzie 15-20 min (powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Na koniec lekko posolić. Pokroić paprykę, ogórka i cebulę w drobną kostkę, posiekać zioła. Podprażyć pestki dyni na suchej patelni. Na małych oczkach tarki utrzeć świeży imbir i wymieszać go z odrobiną octu i oliwy. Połączyć warzywa z ugotowaną soczewicą, bazylią, pestkami dyni, pieprzem i „zaprawą” imbirową. Przełożyć gotowe danie do miseczki. Na wierzchu udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ósemki, i kawałkami awokado.
Pomóż w rozwoju naszego portalu