Goździki są prawdziwą leczniczą bombą atakującą wolne rodniki. Zawarte w nich liczne związki przeciwutleniające w dużej mierze oczyszczają organizm z toksyn. Goździki wymiatają wolne rodniki – dzięki temu zostaje spowolniony proces starzenia się organizmu oraz zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów. Mają również właściwości dezynfekujące, dzięki którym wzmacniają układ odpornościowy i niwelują infekcje w organizmie.
Zastosowanie w praktyce:
Pomóż w rozwoju naszego portalu
* wzmagają apetyt dzięki pobudzaniu wydzielania soków trawiennych;
* mają silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne;
* w okresie przeziębienia zaleca się żucie goździków przez kilka minut; zapobiegają licznym infekcjom górnych dróg oddechowych i gardła; zmniejszają ryzyko zachorowania na grypę, anginę czy katar;
* w przypadku bólu gardła – żute kilka minut działają natychmiastowo, lepiej niż niejeden medykament;
* mają działanie wykrztuśne; zawarte w goździkach olejki eteryczne rozrzedzają zalegającą, gęstą wydzielinę w drogach oddechowych i ułatwiają jej odkrztuszanie; są zalecane dla osób borykających się z kaszlem oraz dla palaczy.
Karolina Szostkiewicz, dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.