Dwóch szefów kuchni z Kołobrzegu, kucharz ze Szczecina i kucharz z Torunia przygotują świąteczną kolację dla papieża.
- Na stole królować będą polskie ryby - mówi szef polskich kucharzy Ryszard Pilecki z Kołobrzegu. - Będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i polski tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami.
17 grudnia z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Wszystko ma być gotowe 20 grudnia. Tego dnia przy świątecznym stole zasiądą najważniejsze osoby.
- Wśród nich papież Franciszek i Benedykt XVI, siostry, które opiekują się papieżem na co dzień i wszystkie osoby z polskiej parafii, czyli kościoła św. Stanisława w Rzymie - dodaje Pilecki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Polską kuchnię poznają też mieszkańcy Rzymu. Dla nich świąteczna kolacja będzie przygotowana 21 grudnia. Polscy kucharze zamierzają ugościć wtedy tysiąc osób.
To już druga świąteczna misja polskich kucharzy w Watykanie, którą zorganizowało Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp".