Gość honorowy to osoba w danym momencie - na obiedzie, przyjęciu prywatnym czy służbowym - najważniejsza. O tym, kto jest gościem honorowym, decydują gospodarze. Może to zatem być ktoś w istocie ważny, np. dyrektor, rektor, senator, pisarz, społeczny czy kościelny autorytet, ale może to być również osiemnastoletnia dziewczyna czy student pierwszego roku.
Gościem honorowym może być ktoś społecznie zasłużony bądź osoba, której gospodarz czy jego rodzina wiele zawdzięcza. Gościem honorowym może też być każdy z powodu jakiegoś szczególnego wydarzenia, np. zdania matury, otrzymania prestiżowej nagrody, dokonania jakiegoś dobrego czynu itp.
Jeśli na posiłku czy przyjęciu ma być gość honorowy, początek wydarzenia wyznacza jego przybycie, a kończy się ono w momencie, gdy gość honorowy opuszcza towarzystwo.
Osoba, która jest gościem honorowym, powinna o tym pamiętać, nie spóźniać się i nie wychodzić za wcześnie. Nie może ona jednak być pierwszym gościem. Powinna przyjść wtedy, gdy są już wszyscy pozostali. Jeśli jest to mężczyzna, sadza się go po prawej stronie gospodyni. Jeśli jest to kobieta, powinna siedzieć po prawej stronie gospodarza.
Wydarzenie, podczas którego obecny jest gość honorowy, zaczyna się z reguły tzw. aperitifem, który trwa około kwadransa i podaje się w tym czasie np. sok ze świeżo wyciśniętych owoców cytrusowych. Podczas aperitifu schodzą się goście, a pod jego koniec przybywa gość honorowy.
Menu dobiera się pod kątem upodobań gościa honorowego. To on otrzymuje jako pierwszy wszystkie potrawy.
Podczas posiłku (między daniami lub najczęściej przed deserem) gospodarz wygłasza na jego cześć toast - krótkie przemówienie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu