Reklama

Wiadomości

Przemyślane zakupy spożywcze sposobem na oszczędności w dobie inflacji

Z jednej strony obawiamy się inflacji i galopujących cen żywności, z drugiej marnujemy mnóstwo jedzenia. Szacuje się, że w Polsce corocznie wyrzuca się 5 milionów ton żywności, w większości w gospodarstwach domowych, a każdy z nas statystycznie „wyrzuca do kosza” ponad 50 zł miesięcznie marnując żywność. Pokażemy kilka sposobów, aby jeść zdrowo, kupować produkty wysokiej jakości i jednocześnie oszczędzać. Jak to możliwe?

[ TEMATY ]

jedzenie

zakupy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Planujmy zakupy

Planowanie to klucz do oszczędności zakupowych. Przed wyjściem do sklepu, dokładnie zastanów się co chcesz w danym tygodniu jeść, zweryfikuj stan zapasów i co najważniejsze - stwórz listę. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami dietetyków połowę talerza powinny stanowić warzywa. Ograniczając mięso również oszczędzasz.

Nie idźmy głodni

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

To bardzo ważne. Głodni nie podejmujemy racjonalnych decyzji zakupowych i grozi nam zakup chipsów, batoników oraz zdecydowany nadmiar produktów. Z pełnym żołądkiem kupimy tyle ile trzeba i łatwiej będzie nam trzymać się wcześniej zaplanowanej listy zdrowych zakupów.

Listę zakupów opieraj o krajowe produkty sezonowe

Produkty, na które aktualnie trwa sezon, są zawsze najsmaczniejsze i w najlepszych cenach. Na przykład sezon na polską paprykę trwa od maja do października, rzodkiewkę od marca do września, a dynie od sierpnia do późnego listopada. Warto korzystać z kalendarza sezonowości warzyw czy owoców. W pełni sezonu róbmy przetwory z których skorzystamy zimą. Pamiętajmy, żeby kupować lokalne produkty. Nie muszą być one daleko transportowane, dzięki czemu zyskują nie tylko na cenie, ale i na jakości.

Zapasy róbmy z głową

Chcąc oszczędzać musimy zawsze zwracać uwagę na okres przydatności. Na zapas kupujmy tylko to co może dłużej poleżeć w lodówce lub szafce – np. przetwory. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych, zdrowych produktów (warzyw, pieczywa, owoców) warto wyrobić sobie nawyk robienia częstych, niewielkich zakupów w lokalnym sklepie.

Zamień przekąski na zdrowe

Kto czasem nie ma ochoty na chrupki, chipsy czy wafelki? Te produkty nie są ani zdrowe, ani tanie. Warto zmienić nawyki swojej rodziny i zamiast gotowych, wysoko przetworzonych przekąsek sięgać po pokrojone w słupki warzywa (marchew, biała rzodkiew, seler naciowy, kalarepa nadają się do tego idealnie), a tłuste sosy zamienić na warzywne pasty lub hummusy.

Reklama

Odpowiednio przechowuj żywność

Najważniejsze to nie przechowywać żywności w plastikowych opakowaniach (najlepiej wybrać szklane pojemniki z przykrywkami lub pojemniki próżniowe). Warto tez zapoznać się z instrukcja obsługi naszej lodówki. Większość z nich ma odpowiednie komory lub szuflady do przechowywania produktów szybko psujących się. Te proste zabiegi sprawią, że jedzenie możemy przechowywać dłużej.

Wypróbuj przepisy z internetu

Szukaj w internecie inspiracji kulinarnych i sposobów na oszczędności. Warto stopniowo zmniejszać udział mięsa w posiłkach jedząc jednocześnie więcej warzyw. Poza oszczędnością pieniędzy zyskujemy zdrowie. Dietetycy wskazują, że połowa każdego posiłku powinna należeć do warzyw. To prosta i rewelacyjna zasada, która sprawia, że jemy zdrowiej.

Dokładnie planuj posiłki

Planowanie posiłków jest jedną z tajemnic oszczędnego życia bez straty na jego standardzie. Zastanów się co będziesz gotować w kolejnym tygodniu i kupuj tylko tyle ile jesteś w stanie zjeść. Staraj się planować z głową. Jeśli jednego dnia jest rosół - ugotuj go więcej, a w kolejnych dniach na jego pazie przygotuj pyszny krem z sezonowych warzyw. Będzie tanio, ekonomicznie, smacznie i różnorodnie.

Określ miesięczny budżet

Postaraj się określić z góry ile powinieneś wydawać na jedzenie i co tydzień kontroluj realizację założeń. Zajmie to dosłownie chwilę a pozwoli utrzymać dyscyplinę i stan finansów w ryzach. Eksperci twierdzą, że mądrze planując zakupi i posiłki można oszczędzić nawet kilka tysięcy złotych rocznie.

Zachęcamy do skorzystania z powyższych wskazówek. Dzięki drobnym zmianom nawyków nawet dwucyfrowa inflacja nie będzie taka straszna. Przynajmniej na jedzeniu możemy jej nie odczuć. A jedzenie to duża część domowego budżetu oraz bardzo wiele radości.

Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

2022-04-06 20:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świątecznych zakupów nie robię w Empiku!

CZYTAJ DALEJ

Prawo człowieka do uzewnętrzniania swojej religii

2024-05-16 15:04

[ TEMATY ]

prawa człowieka

Ks. prof. dr hab. Mirosław Sitarz

Monika Książek/Niedziela

W związku z doniesieniami medialnymi, zgodnie z którymi Pan Rafał Trzaskowski Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy zakazał urzędnikom eksponowania symboli religijnych związanych z określoną religią czy wyznaniem w przestrzeni, np. na ścianach, na biurkach, należy przypomnieć o podstawowym prawie każdego człowieka, które posiada dlatego, że jest człowiekiem, bez względu na to czy jest ochrzczony czy nie.

Wierzący czy niewierzący. Prawo to, bez względu na wyznanie gwarantuje każdemu człowiekowi najwyższy rangą akt normatywny jakim jest obowiązująca Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z którą Ustrojodawca w art. 25 ust. 2 stanowi: „Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym”.

CZYTAJ DALEJ

Grecja: biskupi krytykują przekształcenie kościoła w Stambule w meczet

2024-05-17 16:25

[ TEMATY ]

Grecja

meczet

Stambuł

Smuldur/pixabay.com

Grecki Kościół Prawosławny skrytykował niedawne przekształcenie w meczet kościoła w stambulskiej Chorze, poinformował serwis informacyjny wiedeńskiej fundacji ekumenicznej Pro Oriente. W oświadczeniu wydanym przez Stały Synod Kościoła, który zebrał się w tych dniach w Atenach pod przewodnictwem arcybiskupa Hieronima, biskupi wyrazili głębokie zaniepokojenie. Zwrócili uwagę, że decyzję tureckiego rządu należy rozpatrywać w kontekście kilku podobnych wydarzeń w ostatnich latach: Hagia Sophia w Stambule (2020), Hagia Sophia w Trapezuncie (2013) i Hagia Sophia w Nicei/Izniku (2011) również zostały już przekształcone w meczety.

Prawosławni biskupi Grecji stwierdzili, że historyczne zabytki chrześcijańskie zostały w ten sposób przekształcone z miejsca światowego dziedzictwa w „symbol sprawowania władzy”, który oznacza separację i podział.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję