Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Złoto wśród żywności

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

Ile białka jest w białku? Niewiele osób wie, że w żółtku znajduje się więcej protein niż w samym białku. W 100 g czystego białka jaja znajduje się 10,8 g białka, natomiast zjedzenie 100 g żółtka dostarcza aż 16,3 g białka. Jaja są bogatym źródłem cholesterolu, który ostatnimi czasy został zdemonizowany, przez co ograniczono spożycie jaj do dwóch tygodniowo. Tymczasem jedno jajo zawiera taką ilość cholesterolu, jaka jest rekomendowana jako spożycie bezpieczne dla osób z miażdżycą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Badania naukowe oraz doświadczenia ostatnich lat nie potwierdzają tezy, że cholesterol z pożywienia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 200 miligramów. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów i słodyczy oraz niską aktywnością fizyczną. Cholesterol jest jednym z istotnych składników diety i spełnia wiele ważnych funkcji w układzie hormonalnym i nerwowym. Regularne spożywanie jaj może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu.

Jaja zawierają kompleks wszystkich witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B – oprócz witaminy C. Bogate są również w biotynę, która działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, oraz minerały, takie jak: żelazo, selen, cynk, fosfor.

Żółtko jaja to złoto wśród żywności, zwłaszcza ze względu na obecną w nim luteinę, która chroni nasz wzrok przed degeneracją plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko kurzej ślepoty, poza tym ma działanie antyoksydacyjne dla całego organizmu. W żółtku mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.

Reklama

Kolejnym cennym składnikiem żółtka jest lecytyna. Usprawnia ona procesy trawienia tłuszczów i zapobiega przyklejaniu się tłuszczu do ścian tętnic. Pozwala cholesterolowi pozostać w formie rozpuszczalnej, co zapobiega jego gromadzeniu się w żółci i tętnicach.

Niestety, wiele osób cierpi na alergie lub choroby autoimmunologiczne i nie toleruje jaj. Badania pokazują, że częściej nietolerowane jest białko jaja niż żółtko.

Najzdrowiej przyrządzone jajko ma nie w pełni ścięte lub wręcz półpłynne żółtko – tylko wtedy będzie miało najwięcej walorów zdrowotnych.

Święta Wielkiej Nocy to czas na konsumpcję jaj! Dwoma dziennie z pewnością sobie nie zaszkodzimy, a nawet polepszymy nasze zdrowie!

2021-03-30 10:53

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ogórki kiszone - zdrowie i smak

Lubimy je praktycznie wszyscy, mają bowiem nie tylko doskonały smak i pobudzający apetyt zapach, ale także szerokie zastosowanie w przygotowaniu zup, surówek, sałatek i innych doskonałych dań. Wprowadzają do naszego organizmu bardzo pożyteczne bakterie, których obecność dla jego prawidłowego funkcjonowania jest wprost niezbędna.

CZYTAJ DALEJ

Papież: katakumby będą ważnym miejscem jubileuszowym; tam wszystko mówi o nadziei

2024-05-17 14:42

[ TEMATY ]

papież Franciszek

rok jubileuszowy

Jubileusz 2025

Monika Książek

W katakumbach wszystko opowiada o życiu po śmierci, o uwolnieniu od niebezpieczeństw i samej śmierci przez Chrystusa - mówił Franciszek do członków Papieskiej Komisji Archeologii Sakralnej, troszczącej się o dawne chrześcijańskie cmentarze. Jak przypominał papież, to tam pielgrzymowali pierwsi chrześcijanie, choćby po to, by oddać cześć świętym: Piotrowi i Pawłowi. To wszystko sprawia, że katakumby idealnie wpisują się w temat Jubileuszu 2025 r., który brzmi: „Pielgrzymi nadziei”.

Franciszek wyraził uznanie dla działalności komisji, wspominając m.in. o cieszących się dużym zainteresowaniem Dniach Katakumb, które są organizowane dwa razy do roku. Instytucja dzięki współpracy z różnymi uniwersytetami wciąż koordynuje ponadto badania archeologiczne na terenie całych Włoch.

CZYTAJ DALEJ

Ksiądz Jan Długosz w różnych odsłonach

2024-05-17 15:27

[ TEMATY ]

konkurs plastyczny

Kłobuck

parafia św. Marcina

ks. Jan Długosz

MOK

Maciej Orman/Niedziela

W Miejskim Ośrodku Kultury im. Władysława Sebyły w Kłobucku odbyła się gala podsumowująca II Regionalny Konkurs Plastyczny „W kłobuckim kościele jest skarbów wiele”, zorganizowany przez miejscową parafię św. Marcina – sanktuarium Matki Bożej Kłobuckiej Niepokalanej Ucieczki Grzeszników.

Tym razem uczestnicy mierzyli się z tematem: „Ksiądz Jan Długosz – polski kronikarz i... proboszcz w Kłobucku”. Ich zadaniem było wykonanie pracy o charakterze symbolicznym, ukazującej związek ks. Długosza ze sprawowaniem probostwa w Kłobucku w latach 1434-49.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję