Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z konfitury i dżem
1 szklanka cukru do piany
1 kisiel
2 łyżki kakao
śmietana
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło, zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce. Jedną jasną część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie blachy. Rozsmarować na niej dżem i ułożyć owoce. Na grubych oczkach tarki zetrzeć ciasto kakaowe i równomiernie rozłożyć na dżemie i owocach. Na to wyłożyć ubitą na sztywno pianę z cukrem i kisielem. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu