Jeśli postępujemy zgodnie ze wskazaniami savoir-vivre’u, zawsze podczas obiadu, szczególnie tego uroczystego, podajemy przed ciastami, lodami itp. owoce. Zauważmy, że jest to nie tylko w dobrym tonie, ale i bardzo zdrowe.
Są dwie metody podania owoców.
Po pierwsze, pojawiają się one na stole po ostatnim daniu. Są wtedy podawane na półmiskach, obrane i poporcjowane.
I tak pomarańcze, mandarynki podajemy w cząstkach. Jabłka, gruszki, śliwki, kiwi, brzoskwinie podajemy jako obrane ćwiartki (kiwi możemy też podać przekrojone na pół i podać do nich łyżeczkę). Banany podajemy obrane ze skóry i pokrojone na kawałki. Te owoce jemy, posługując się widelczykiem i nożykiem do owoców (gdy ich nie mamy, podajemy normalny nóż i widelec).
Grejpfruty podajemy przekrojone na pół (dołączamy do nich łyżeczkę i cukier).
Truskawki podajemy w całości. Można je jeść, biorąc w rękę (wtedy są z ogonkami), lub podać do nich widelczyki i osobne dla każdego gościa małe naczynia ze śmietaną i cukrem (wtedy truskawki podajemy bez ogonków). W takim przypadku nabijamy truskawkę na widelczyk i wkładamy ją do naczynia z cukrem, a następnie ze śmietaną.
Czereśnie, wiśnie, winogrona, porzeczki, agrest jemy rękami.
Maliny, jeżyny, jagody, poziomki podajemy w naczyniach (bez ogonków). Je się je łyżeczką, z cukrem lub śmietaną.
Druga metoda częstowania owocami - jeszcze przed posiłkiem możemy postawić półmiski lub, lepiej, patery z owocami jako ozdobę na środkowej części stołu, a po ostatnim daniu podać gościom talerzyki i sztućce do owoców.
W takim przypadku są dwa sposoby ich jedzenia.
Podczas mniej oficjalnego posiłku bierzemy je w ręce i obieramy oraz porcjujemy, dotykając ich rękami, a następnie jemy, posługując się sztućcami.
Podczas oficjalnych posiłków i gdy wszyscy mamy na sobie odświętne ubrania, nie dotykamy owoców rękami (ich sok mógłby zaplamić ubranie). Obieramy je zatem, porcjujemy i jemy, posługując się sztućcami. Sposoby podejścia do każdego owocu możemy sobie wypracować sami. Lepiej jednak chyba sięgnąć do podręczników savoir-vivre’u, gdzie znajdziemy opisy procedur jedzenia poszczególnych owoców.
Pomóż w rozwoju naszego portalu