Ciasto:
50 dag mąki pszennej
3 żółtka
¼ kostki masła
2 łyżki cukru pudru
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
Masa:
2 szklanki białego maku (ew. czarnego)
2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
½ laski wanilii
10 dag bakalii (orzechów, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej, suszonych daktyli)
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z roztopionym masłem. Nie przerywając ubijania dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mak zaparzyć, zemleć przynajmniej dwa razy przez maszynkę, odsączyć; Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło, stale mieszając przesmażyć na niewielkim ogniu. Śmietankę wraz z wanilią zagotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do masy makowej i razem przesmażać aż do uzyskania gęstej masy, dodać pokrojone bakalie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić na trójkąty. Na każdy kłaść trochę masy i formować rogaliki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu