Składniki:
40 dag schabu w kawałku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
40 dag małych pieczarek
2 cebule
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Schab naszpikować czosnkiem, obficie posypać mielonym pieprzem. Zostawić na 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień. Nie solić. Tak przygotowane mięso obsmażyć na gorącym tłuszczu, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 90 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w plastry, lekko posolić i włożyć z powrotem do sosu. W międzyczasie obrać pieczarki, podsmażyć na oliwie, dodać do zeszklonej wcześniej cebuli. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na schabie i zapiekać jeszcze 10 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu