Jajka przepiórcze w galarecie
Składniki:
10 jajek przepiórczych
kilka plastrów wędzonego łososia
warzywa do dekoracji:
zielony groszek
gotowana marchewka
cytryna
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka
Wykonanie:
Jajka przepiórcze włożyć do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić i obrać. Do 1 litra zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i białka, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować aż się wyklaruje. Przecedzić przez lnianą ściereczkę namoczoną w zimnej wodzie. Foremki opłukać zimną wodą, wewnątrz wlać cienką warstwę gęstniejącej galarety i wstawić do lodówki, aby zastygła. Na spodzie i bokach naczyń ułożyć listki pietruszki, po łyżce zielonego groszku oraz plasterki marchewki, jajka i po kawałku łososia. Zalać gęstniejącą galaretą, przykryć naczynia i wstawić do lodówki na trzy godziny. Wyjąć z foremek i ułożyć na półmisku. Podawać przybrane zieloną sałatą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Szynka nadziewana w galarecie
Składniki:
10 plasterków szynki
3 jajka
½ większego pora
½ papryki
½ puszki kukurydzy
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka
Reklama
Wykonanie:
Jajka ugotować, przestudzić, obrać i drobno posiekać, dodać posiekanego drobno pora, paprykę, odcedzoną kukurydzę. Całość wymieszać z przyprawami i majonezem. Tak przygotowane nadzienie wykładać po 1 łyżce na każdy plasterek szynki i zwijać w rulonik. Galaretkę przygotować jak wyżej. Niewielką ilość zastygającej galaretki wlać na półmisek. Gdy zastygnie, układać ruloniki z szynki. Udekorować papryką, pomidorem oraz zieloną pietruszką. Całość zalać zastygającą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Pasta z jajek
Składniki:
3 jajka
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Przełożyć do wąskiego, wysokiego naczynia i drobniutko posiekać. Chrzan odcedzić i dodać do jajek, wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą. Podawać do kiełbas i pieczonych mięs.