Zakwas orkiszowy:
6 łyżek grysiku lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału zalać letnią przegotowaną wodą w ilości ¾ litra, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Po 48 godzinach już jest wyczuwalny kwaśny zapach.
Składniki:
1 l zakwasu
2 l wody
1 cebula
mała marchewka
kawałek selera i pietruszki
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
hyzop, galgant, bertram (przyprawy św. Hildegardy)
kawałek kabanosa drobiowego lub plaster szynki drobiowej (wyjątkowo może być wędzona).
Przygotowanie:
Składniki bez zakwasu doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. Dodać 1 l zakwasu przygotowanego jw. (przedtem dobrze wymieszać w słoiku i wlać całą zawartość). Krótko pogotować, doprawiając solą, pieprzem, bertramem, galgantem, majerankiem. Podawać z jajkiem pokrojonym w plastry lub w ćwiartki, kawałkami drobiowych kabanosów lub szynką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu