Zwyrodnienie plamki jest jedną z głównych przyczyn nieodwracalnej utraty wzroku u osób powyżej 65. roku życia. Według szacunków opartych na międzynarodowych opracowaniach naukowych, AMD może dotknąć co dwudziestego Polaka. Obecnie u ponad 616 tys. Polaków choroba ta występuje w stadium zaawansowanym.
Zdrowa dieta, zawierająca duże ilości warzyw, takich jak: kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza, może zapobiec utracie wzroku. I odwrotnie - dieta nieprawidłowa, np. niezdrowe jedzenie w barach szybkiej obsługi, może przyczynić się do osłabienia wzroku i rozwoju zwyrodnienia plamki, fragmentu siatkówki odpowiadającego za najostrzejsze widzenie.
Luteina i zeaksantyna - dwa karotenoidy będące składnikiem barwnika plamki - mają zasadnicze znaczenie dla ochrony wzroku. Obydwa związki działają jak wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne, filtrując światło niebieskie i chroniąc siatkówkę przed wpływem wolnych rodników. Obydwa karotenoidy są głównymi elementami systemu obronnego narządu wzroku.
Naukowcy badający funkcję plamki oceniali wpływ codziennego stosowania wymienionych mikroskładników w następujących dawkach, dostarczanych 2 razy dziennie: luteina - 12 mg, zeaksantyna - 1 mg, witamina C - 120 mg, witamina E - 17,6 mg, selen - 40 µg, cynk - 10 mg.
Populacja mieszkańców Europy przyjmuje przeciętnie od 1/8 do 1/6 powyższej dawki, a spożycie mikroskładników stale się zmniejsza. Należałoby zatem 3-,4-krotnie zwiększyć spożycie warzyw zawierających luteinę i zeaksantynę - takich jak jarmuż, kapusta, szpinak, brokuły, groszek, brukselka, kukurydza - a także żółtek jajek. Wraz z wiekiem naturalny system obronny oka staje się coraz słabszy i wymaga wzmocnienia. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz luteiny i zeaksantyny, często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety.
Zatem - zasiadając do obiadu, warto mieć na uwadze, że niezdrowe jedzenie jest nie tylko przyczyną otyłości, lecz może także spowodować utratę wzroku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu