Składniki:
główka zielonej sałaty, 2 małe ogórki, 2 pomidory, 3 łyżki posiekanej mięty lub estragonu, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć, osuszyć. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną miętą lub estragonem. Ogórki pokroić w plasterki wraz ze skórką. Pomidory pokroić w ćwiartki. Sałatę poszarpać dość drobno. Wszystkie składniki połączyć z sokiem z oliwy. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Surówki i sałatki jemy na co dzień i od święta, są smaczne i zdrowe, a ich przyrządzenie jest niekłopotliwe i zabiera niewiele czasu. Dlatego na czas wakacji proponujemy sięgnąć po warzywa i owoce, które są pełne słońca i mają najwięcej składników odżywczych. Kto ma własny ogród, jest prawdziwym szczęściarzem, ale świeże warzywa możemy też kupić na targowiskach i w warzywniakach.
Zawarte w kąciku kulinarnym pomysły można traktować jak gotowe przepisy lub inspirację do własnych eksperymentów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu