Siostra Sabina ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi posługuje jako organistka i zakrystianka w Sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, szczególnie wg przepisów św. Hildegardy z Bingen.
Składniki:
5 kg pigwy, ½ kg cukru trzcinowego, woda, miód, 1 łyżka stołowa galgantu, 1 łyżka stołowa bertramu (przyprawy św. Hildegardy można kupić w sklepach ze zdrowa żywnością lub zamówić przez Internet)
Wykonanie:
Pigwę wyszorować pod bieżącą wodą. Przekroić i wyjąć gniazda nasienne. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć w malakserze lub na tarce o grubych oczkach. Na dno garnka wlać 2-3 cm wody. Startą pigwę wrzucić do garnka i przegotować, aż puści sok. Dodać cukier trzcinowy, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Na drugi dzień gotować pół godziny. Dodać miód do smaku i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Gorące powidła wkładać do umytych i osuszonych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Pigwa jest zalecana przez św. Hildegardę na reumatyzm.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu