O. Piotr, franciszkanin, gotowanie traktuje jako hobby, miły sposób spędzania czasu pośród licznych obowiązków. Lubi zaskakiwać swoich współbraci i gości nowymi daniami. Dziś poleca naszym Czytelnikom naleśniki ze szpinakiem.
Składniki:
ciasto: 1 szklanka mąki, 2 jajka, ½ szklanki wody i ½ szklanki mleka, sól, 2 łyżki oleju
farsz: 50 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 15 dag pokruszonych orzechów włoskich, przyprawa typu vegeta, żółty ser do posypania, sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dokładnie wyrobić mikserem. Usmażyć naleśniki. Szpinak umyć, pokroić, wrzucić na moment do wrzątku. Odcedzić i przesmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek i pokruszone orzechy włoskie, przyprawić solą, pieprzem i vegetą, chwilę dusić. Farsz zawijać w naleśniki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu