Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na wspaniałe np. niedzielne danie. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola, domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych. Siostry obchodzą w tym roku 15. rocznicę beatyfikacji bł. Angeli Truszkowskiej - założycielki zgromadzenia.
Składniki:
1 kg filetów z indyka lub kurczaka, 40 dkg cebuli, 15-20 dkg śliwek suszonych, 10 dkg rodzynek, 3 łyżki sosu sojowego, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę (5 cm x 5 cm), podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić, przełożyć na mięso. Dodać śliwki, pokrojone na 2-3 części, sparzone rodzynki i wszystkie przyprawy. Razem dusić ok. 10 min. Musi powstać gęsta konsystencja, ale w sosie własnym. Podawać z ryżem lub makaronem i zimnymi surówkami.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu