Składniki:
½ kg twarogu, ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 szklanka cukru, ½ szklanki słodkiej śmietany, bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone owoce)
Wykonanie:
Twaróg przetrzeć przez sito i utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, postawić na słabym ogniu i mieszając, podgrzewać dość mocno, ale tak, by masa się nie zagotowała. Zestawić z ognia, dodać ser utarty z masłem, posiekane bakalie i wymieszać. Nylonowe sito wyłożyć płócienną serwetką, przełożyć masę, przykryć obciążonym talerzykiem, odstawić w chłodne miejsce. Po odcieknięciu przerzucić paschę na okrągły półmisek; gdy zastygnie, zdjąć serwetkę, krajać i podawać jak tort. Przechowywać w lodówce.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu