Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz parafii w Terliczce w diecezji rzeszowskiej, gotuje znakomicie, o czym wiedzą goście, których z serdecznością podejmuje na plebanii. Na koniec karnawału i rozpoczynający się Wielki Post proponuje tradycyjne śledziki, choć przygotowane w sposób nietradycyjny.
Składniki:
1 kg matiasów, 2,5 szklanki wody, 0,5 szklanki octu, ziele angielskie, liście laurowe, 0, 5 kg cebuli, olej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki keczupu, sól, pieprz, papryka, cukier
Wykonanie:
Z wody, octu, przypraw ugotować zalewę, ostudzić i zalać nią wymoczone i pokrojone w paski śledzie. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Na oleju poddusić cebulę pokrojoną w talarki lub w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, odrobiną cukru. Dodać koncentrat pomidorowy i keczup do smaku. Układać warstwami śledzie i cebulę.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu