W dniach 13-15 września odbyły się w Szepietowie Podlaskie Dni Kukurydzy. Impreza została zorganizowana z inicjatywy Wojewódzkiego Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przy współpracy z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy. Celem imprezy było zaprezentowanie i oczywiście popularyzacja możliwości wykorzystania tej rośliny.
Kukurydza nabiera w całym województwie podlaskim szczególnego znaczenia w związku z dynamicznym rozwojem produkcji mleka (rolnicy najczęściej wykorzystują ją na kiszonkę). W perspektywie można też wykorzystać ją w przemyśle biochemicznym, np. do produkcji biopaliwa.
O walorach kukurydzy jako rośliny, a nawet jako "zjawiska historycznego" trochę później. Wróćmy do wydarzenia z nią związanego.
Organizatorzy podzielili Podlaskie Dni Kukurydzy na trzy bloki. Pierwszego dnia - w piątek - do ośrodka zjechała młodzież z kilkunastu szkół rolniczych regionu. Drugi blok - w sobotę - stanowił cykl wykładów, które przeprowadzili specjaliści z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. Wykłady prowadzili również przedstawiciele organizatora - Polskiego Związku Producentów Kukurydzy. Trzecim blokiem były targi branżowe firm - producentów maszyn i urządzeń rolniczych wykorzystywanych przy uprawie kukurydzy oraz firm nasiennych. Firmy maszynowe prezentowały też swój sprzęt w akcji. Na kilku hektarach pól doświadczalnych ośrodka w Szepietowie skoszono w ciągu trzech dni trwania targów 72 odmiany kukurydzy. Rolnicy mogli na własne oczy przekonać się, który gatunek tej rośliny przynosi przy odpowiedniej uprawie najlepsze plony. Trzeba też dodać, że tegoroczna susza w regionie sprawiła rolnikom wiele kłopotu. Chociaż ta roślina oparła się w znacznym stopni upałom, to i tak rolnicy rozpoczęli zbiory kilkanaście dni wcześniej.
W sumie podczas I Podlaskich Dni Kukurydzy ośrodek w Szepietowie odwiedziło ponad 2 tys. osób.
Urząd Statystyczny szacuje, że w województwie podlaskim w 2001r. uprawiano prawie 20 tys. hektarów kukurydzy, w tym 17 tys. z przeznaczeniem na kiszonkę. Kukurydza stanowi blisko 3% ogółu zasiewów. Organizatorzy imprezy oceniają, że w tym roku liczby te będą dużo większe.
Kukurydza jest jedną z najstarszych i najszerzej uprawianych roślin zbożowych. Udział w światowej powierzchni zbóż wynosi ponad 20%. Historia uprawy tej rośliny sięga zamierzchłych czasów. Bardzo popularna była w kulturze dwóch wielkich cywilizacji zza oceanu. Chodzi tu o Majów i Azteków. Pierwsze wzmianki historyczne o kukurydzy pojawiły się w XV w. po odkryciach Krzysztofa Kolumba.
Dzisiaj uprawa tej rośliny koncentruje się w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Brazylii i Meksyku. W Europie najwięcej uprawia się jej w Rumunii i Francji.
Pomóż w rozwoju naszego portalu