Reklama

Mięsa

Z zakonnej kuchni

Gołąbki ziemniaczane

Przepis z książki „Kuchnia klasztorów prawosławnych”, Mykoła Mańko

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 główka kapusty, 1 kg ziemniaków, 2 łyżki śmietany, ½ kostki masła, 4 duże cebule, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, usunąć głąb, następnie zalać wrzątkiem w garnku i trzymać ok. 30 minut w posolonej wrzącej wodzie. Wyjąć z wody, odsączyć, wystudzić i rozdzielić liście. Na drobnej tarce zetrzeć ziemniaki i 1 cebulę. Resztę cebuli obrać, posiekać, przyrumienić na maśle. Podsmażoną cebulę dać do ziemniaków, dodać 2 łyżki śmietany, posolić i popieprzyć. Półpłynne ziemniaczane nadzienie zawijać w liście kapusty i ciasno układać w garnku do ¾ wysokości garnka. Następnie zalać posoloną wrzącą wodą, tak aby gołąbki były zakryte, przykryć i dusić 1,5 godz. na ogniu lub w piekarniku (190° C).
Przed podaniem polać sosem grzybowym lub śmietaną.

Pod patronatem „Niedzieli”

Tę książkę trzeba smakować. Wbrew pozorom to nie tylko zbiór przepisów, ale historia prawosławia zamknięta w składnikach na tradycyjne barszcze, czorby, warenyky... Napisane ze znawstwem wstępy, poprzedzające przepisy narodowych kuchni, wprowadzają nas w świat zapachów i smaków, a także w życie zamknięte za murami ławr, klasztorów i świątyń. To fascynujący świat, tak samo jak fascynujący wydaje się pomysł autora na pokazanie nam tego świata.

Wydawnictwo Nemrod, ul. Chmieleniec 29/22, 30-348 Kraków, tel./fax (0-12) 263-67-40, biuro@nemrod.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: +7 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Pierniczki to nieodłączny element przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach w czasie Adwentu piecze się je nawet kilka razy. Pachnie wtedy wspaniale cynamonem i przyprawą korzenną, przywołując cudowną atmosferę świąt. Mogą być ozdobą stołów, ale także choinki.

50 dag mąki 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki miodu 2 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka startej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonych goździków białko do posmarowania
CZYTAJ DALEJ

Zmarły papież Franciszek był jasnogórskim pielgrzymem

2025-04-21 11:09

[ TEMATY ]

Jasna Góra

śmierć Franciszka

Karol Porwich/Niedziela

Zmarły dziś papież Franciszek to jasnogórski pielgrzym. W Narodowym Sanktuarium Polaków, podczas jedynej tu pielgrzymki, zachęcał, by nieustanie przychodzić do Maryi, Tej która wskazuje drogę do Chrystusa „i pomaga tkać w życiu pokorną i prostą treść Ewangelii”. W 2016 roku pod przewodnictwem papieża Franciszka odbyło się na Jasnej Górze narodowe dziękczynienie za chrzest Polski w 1050. rocznicę. Pielgrzymka ta była też osobistym życzeniem Franciszka i wypełnieniem pragnienia Pawła VI, któremu przyjazd na Millenium uniemożliwiły ówczesne władze.

Podziel się cytatem Franciszek nawiązał w homilii do 1050. rocznicy Chrztu Polski. Powiedział, że wspaniale jest podziękować Bogu, który podążał z polskim narodem i towarzyszył mu w wielu sytuacjach. Papież podkreślał również, że Bóg jest konkretny i przebywa z ludźmi w konkretnych sytuacjach: - Także Wasza historia, uformowana przez Ewangelię, Krzyż i wierność Kościołowi, była świadkiem pozytywnego wpływu autentycznej wiary, przekazywanej z rodziny do rodziny, z ojca na syna, a zwłaszcza przez matki i babcie, którym trzeba bardzo dziękować - mówił wówczas Franciszek.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Komunikat: Znana przyczyna śmierci papieża

2025-04-21 20:07

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Grzegorz Gałązka

Powody śmierci Papieża: udar mózgu, śpiączka i niewydolność krążeniowa.

Papież Franciszek zmarł o godz. 7.35. w swoim apartamencie w Domu Świętej Marty w Watykanie. Powody zgonu to: udar mózgu, śpiączka i nieodwracalna niewydolność krążeniowa. Stwierdził oficjalnie prof. Andrea Arcangeli, dyrektor zarządu Zdrowia i Higieny Państwa Miasta Watykańskiego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję