Brat Symeon, franciszkanin od kilku lat przebywa w klasztorze Bludenz w Austrii. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym czy furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. W wolnym czasie lubi chodzić po górach, pływać, jeździć na rowerze, a więc wszystko, co poprawia zdrowie i dobre samopoczucie.
Składniki:
25 dag szynki, 25 dag ugotowanego makaronu, np. kokardki, 1 ogórek zielony, 20 dag sera mozzarella, 10 dag pomidorów, 25 dag jogurtu naturalnego, pół łyżeczki kurkumy, trochę oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
Wykonanie:
Ugotowany makaron skropić oliwą. Ogórek, pomidory, mozzarellę i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem. Jogurt połączyć z sokiem cytrynowym, kurkumą i posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu