proboszcz parafii w Górecku Kościelnym w diecezji zamojsko-lubaczowskiej, miłośnik ciszy, muzyki i dobrej kuchni. Sam prowadzi gospodarstwo domowe. Naszym czytelnikom radzi, jak przygotować smaczne a niedrogie danie, w sam raz na Wielki Post.
Składniki:
1 kg kaszy jaglanej, 1 kapusta biała, 4 cebule, 10 dag smalcu, olej lniany lub konopny (można zastąpić innym)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, aż napęcznieje i zbierze wodę. Wsypać ją do miski, dodać do niej wcześniej przesmażoną na smalcu cebulę (2 szt.), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotowy farsz włożyć w zaparzone liście kapusty, układać w garnku i dusić do miękkości z niewielką ilością wody i smalcu. Podawać z cebulą przesmażoną na oleju.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu