franciszkanin, od kilku lat przebywa w klasztorze Bludenz w Austrii. Zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym lub furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. W wolnym czasie lubi chodzić po górach, pływać, jeździć na rowerze, słowem - wszystko, co poprawia zdrowie i dobre samopoczucie.
Składniki (porcja dla 4 osób):
300-400 g makaronu spaghetti, 1 średnia główka czosnku, 3/4 szklanki oliwy z oliwek, 3 szt. papryki pepperoni, 1 łyżka rodzynek, orzeszki piniowe (nasiona sosny pinii), zielona pietruszka, parmezan
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, posiekany czosnek, rodzynki, papryczki i resztę dodatków; wszystko podgrzać, nie gotować. Spaghetti odcedzić, przełożyć na patelnię, wlać podgrzaną oliwę z dodatkami, wszystko wymieszać. Jeszcze przez chwilę pozostawić na ogniu. Podawać posypane świeżo startym parmezanem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt:
Pomóż w rozwoju naszego portalu