– Do przygotowania olejów świętych wykorzystujemy 24 litry włoskiej oliwy z oliwek, którą wlewamy do dwu stągwi wykorzystywanych w liturgii – tłumaczy ks. Hubert Kempiński, ceremoniarz biskupi.
Olej chorych to czysta oliwa z oliwek, natomiast olej krzyżma – to oliwa, do której wlewa się rozgrzany balsam jerozolimski (mieszaninę ziół i olejków), który co roku jest przywożony z Ziemi Świętej, oraz specjalne wonności, których woń podkreśla wyjątkowość krzyżma.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Z uwagi na działalność Archidiecezjalnego Ośrodka Katechumenalnego przygotowującego do przyjęcia sakramentów inicjacji chrześcijańskiej przez dorosłych w niewielkim naczyniu przygotowywany jest także olej katechumenów.
Olej krzyżma wykorzystywany jest przy udzielaniu sakramentu chrztu, sakramentu bierzmowania, sakramentu kapłaństwa, a także podczas konsekracji kościoła oraz ołtarza. Olej chorych służy przy udzielaniu sakramentu namaszczenia chorych, natomiast olej katechumenów służy do chrztu dorosłych.
Pobłogosławione oleje święte zostaną rozwiezione przez duchownych do poszczególnych parafii.